Yrkes-SM 2022

Gustav Weber vann Yrkes-SM inom fordonslackering

Grattis Gustav Weber, som vann Yrkes-SM 2022 inom fordonslackering!

Yrkes-SM ägde rum i Växjö den 10-12 maj 2022.

Klicka här för att följa Motorbranschens yrkestävlingar på Facebook!

Följande personer tävlande och det var Gustav Weber som tog hem första priset:

  1. Gustav Weber, Lackmästarna i Håkantorp AB, Falköping
  2. Gundars Kalkis, Bavaria, Västerhaninge
  3. Linnea Rydörn, Bavaria, Västerhaninge

De som tävlar har gått ut fordons- och transportprogrammet och jobbar på ett motorbranschföretag.

– Vi är väldigt glada över att just de här unga personerna har bestämt sig för att tävla om branschens mest ärofyllda priser, säger Johanna Linder som är Projekt- och tävlingsledare vid årets Yrkes-SM för Transportföretagen, IF Metall och Målarna.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år för att väcka intresse för och höja kvaliteten på gymnasieskolans yrkesutbildningar. Motorbranschen kommer att finnas representerade med fem yrken: personbilsteknik, bilskadeteknik, lastbilsteknik, maskinteknik och fordonslackering. Totalt kommer ett 60-tal olika yrken att delta vid Yrkes-SM 2022.

– Dessa tävlande är viktiga ambassadörer för hela motorbranschen. Genom att visa sitt engagemang och genom att berätta hur det är att arbeta inom motorbranschen inspirerar de ungdomar att söka sig till branschens utbildningar, avslutar Johanna Linder.

Vart kan deltagandet leda?

Vinner du Yrkes-SM inom din yrkesgren kan du få chansen att bli den tävlande som representerar yrket i Yrkeslandslaget, som deltar i EuroSkills (Yrkes-EM) och WorldSkills Competition (Yrkes-VM).

Om Yrkes-SM

Syftet med Yrkes-SM är att höja kvaliteten på och väcka intresse för gymnasieskolans yrkesutbildningar.

Det är ett hundratal av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar, som inom ett 60-tal yrken tävlar i detta stora och innehållsrika tävlings- och uppvisningsarrangemang.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år av WorldSkills Sweden, och ansvariga över motorbranschens yrkesgrenar är följande parter: Transportföretagen, IF Metall och Målarna. Transportföretagen hanterar anmälan och uttagningen genom projekt- och tävlingsledare Thomas Ericsson och assistent Rose-Marie Olsson.

Kontaktpersoner yrkestävlingar

Thomas Ericsson
ansvarig yrkestävlingar
Transportföretagen​
thomas.ericsson@transportforetagen.se

Rose-Marie Olsson
assistent yrkestävlingar
Transportföretagen
rose-marie.olsson@transportforetagen.se