Gunars Kalkis är mästare i 2019 års Yrkesprov!

Stort grattis Gunars Kalkis från Fredrika Bremergymnasiet i Haninge, som vunnit Yrkesprovet i fordonslackering. Med sin yrkesskicklighet gick Gunars till seger efter tre intensiva tävlingsdagar och hård konkurrens.

Yrkesprovet för fordonslackerare arrangeras av LYN, Lackerarnas Yrkesnämnd, för att säkra och stärka kvaliteten och kunskaperna på utbildningen inom fordons- och transportprogrammet. Provet består av både en teoretisk och en praktisk del och det är gymnasielever som går årskurs tre som gör provet, men även handledare, lärare och blivande domare ges möjligheten.  Med hela 87 poäng av 100 möjliga kammade Gunars hem bäst resultat i konkurrens med de 26 som deltog.

Transportnäringen har ett stort rekryteringsbehov och inom motorbranschen kommer det att behöva anställas 6 400 mekaniker och fordonslackerare till 2020.

– Stort grattis Gunars Kalkis! Gunars är en viktig ambassadör för motorbranschen, som behöver locka fler ungdomar för att möta det stora rekryteringsbehovet, säger Maria Sjölin Karlsson, branschutvecklare på Transportföretagen och representant för Lackerarnas Yrkesnämnd.

– Det är avgörande att de fordonstekniska utbildningarna håller hög kvalitet – delvis för att attrahera fler elever men även för att de ska matcha företagens efterfrågan på kompetens, säger Maria Sjölin.

Provet ägde rum på Lugnetgymnasiet i Falun, som av Skolverket 2018 utsågs till branschskola inom inriktningen karosseri och lackering. Det innebär att elever i andra kommuner kan läsa vissa yrkesinriktade kurser i Falun. På det sättet säkerställer man att ungdomar erbjuds yrkesutgången och att företagen i regionen får framtida medarbetare trots att gymnasieutbildningen inte finns i hemkommunen.

– Samverkan mellan bransch och skola regionalt såväl som nationellt, har stor betydelse för att utveckla bästa förutsättningarna för kompetensförsörjningen, avslutar Maria Sjölin.