Robin bäst på yrkesprovet 2023

Robin Andersson, Kristinehedsgymnasiet i Halmstad, lackerade bäst av årets deltagare på LYN:s yrkesprov 2023.

Varför valde du att plugga till lackerare?

– Först var min plan att jag skulle gå transportprogrammet och bli lastbilsförare. Men när jag väl hade börjat på fordons- och transportprogrammet så fick jag chansen att testa på flera olika inriktningar och fastnade då för lackering.

– Jag kände också att jag hade lite talang för det, så det kändes naturligt. Man behöver en hel del tålamod för det här jobbet, något jag kanske har lite mer av än mina polare, som valde andra inriktningar.

Hur känns det att gå till jobbet nu?

– Det känns roligt, det är väldigt varierande arbetsuppgifter och man kan utvecklas och göra så många olika saker. En sak som lockar mig med att jobba som lackerare, är att man aldrig blir fullärd, känner mig fortfarande som en nybörjare, säger Robin, som tog studenten fredagen den 9 juni och började jobba direkt på måndag efter.

Hur var det att gå på en branschskola?

– Det har varit väldigt kul, jag var ensam från min skola, så först kändes det lite ensamt. Men det gick snabbt att hitta nya kompisar, som också hade rest dit från olika delar av Sverige. Det underlättade också att vi alla hade liknande intressen och hade valt en utbildning där vi får jobba med våra intressen.

Jag skulle verkligen rekommendera andra att gå på en branschskola om de får chansen. Jag fick möjligheten att gå en lackerarutbildning, även fast min skola inte hade de verktyg och lokaler som behövs för att lära sig att bli lackerare.

Hur kändes det att göra yrkesprovet?

– Jag kände mig verkligen inte nöjd med mitt resultat. Det första momentet gick helt ok, men resten var jag rätt missnöjd med. Jag hade inte så höga förväntningar efter provet och hoppades mest på att jag skulle bli godkänd, så jag blev väldigt överraskad och glad när jag fick högsta poängen.

Varför yrkesprov?

Yrkesprovet ska visa på kvalitet i utbildningen och elevernas yrkesskicklighet. Ett godkänt yrkesprov ska man vara stolt över och är ett kvitto på att man är anställningsbar som fordonslackerare, säger Maria Sjölin Karlsson.

Om branschskolor

Branschskolorna runt om i landet är mycket viktiga för att säkerställa kompetensförsörjningen i hela Sverige. Speciellt de vi kallar ”smala bristyrken” och som innebär att få skolor eller regioner erbjuder utbildningen, trots att det finns ett behov.

Första juli 2023 träder lagen om dimensioneringskravet i kraft och de ska vara implementerade senast 2025. Det är därför nödvändigt att det skapas möjlighet att driva branschskolor, för att kunna möta kraven på väl dimensionerade, anpassade, utbildningar och inte minst tillfredsställa arbetsgivarnas kompetensbehov. Att varje kommun eller region ska bygga upp en egen verksamhet är både kostsamt och utmanande inte minst med tanke på svårigheten med att hitta yrkeslärare med rätt kompetens.

– På en branschskola ska allt material som krävs inom yrket finnas, samt yrkeslärare med spetskompetens. Eleverna får därför möjlighet att – med hjälp av duktiga yrkeslärare – träna på alla olika yrkeskritiska arbetsmoment inom sin utbildning, vilket kan vara svårt att genomföra ute på en verkstad under APL-perioden, säger Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig Kompetensförsörjning på Transportföretagen och tillika ansvarig för fordonslackerarnas yrkesprov och ledamot i Lackerarnas Yrkesnämnd (LYN).