Stort grattis till Frida Karlsson som vann Yrkes-SM 2024 inom fordonslackering!

Frida Karlsson från Bruzaholm vann Yrkes-SM 2024 i fordonslackering efter två och en halv dags tävlande i Karlstad. Frida jobbar ï vanliga fall som fordonslackerare hos Atteviks Bil AB.

Under slutet av april gjorde en mängd olika tävlande upp om medaljerna i det prestigefyllda Yrkes-SM. Årets tävling i Karlstad nådde nytt rekord i antal besökare. De tre tävlande som ställde sig på pallen för yrkesgrenen fordonslackering var:

  • Guld: Frida Karlsson, Bruzaholm
  • Silver: Douglas Yderstam, Handen
  • Brons: Maja Wikland, Västerhaninge

Guldmedaljören Frida Karlsson gav oss korta kommentarer i samband med att hon nu är svensk mästare:

Hur känns det här?

Det känns underbart. Bara stor lycka faktiskt.

Vad har varit roligast?

Att få utmana sig själv och att träffa nya människor inom det yrke jag jobbar med!

Vad var den största utmaningen de här dagarna?

Att man inte i förväg har vetat vad man ska göra, så man har inte kunnat träna på det utan har bara ställts där och ska göra momentet.

Thomas Ericsson, projektledare för Yrkes-SM och branschutvecklare hos Transportföretagen, kommenterar årets tävlingar:

– För det första tycker jag att vi har fått ihop ett fantastiskt gäng tävlande med en otroligt positiv inställning till såväl tävlingen som sina yrken. De är fina ambassadörer. Den gemenskap som uppstått bland de tävlande under dessa dagar har märkts tydligt.

– För det andra har de visat ett stort engagemang och tagit sig an utmaningarna med entusiasm. Då ska man också ha i åtanke att många av årets tävlingsmoment har varit riktigt svåra. Trots att det är en tävling har de tävlande visat en härlig laganda i sina respektive grenar.

Läs gärna mer på Facebook-sidan, Motorbranschens Yrkestävlingar. Där du kan också bläddra bakåt i tiden och se vad som hände på Yrkes-SM 2022.

Gustav Weber vann Yrkes-SM inom fordonslackering

Gustav Weber vann Yrkes-SM 2022 inom fordonslackering!

Följande personer tävlande och det var Gustav Weber som tog hem första priset:

  1. Gustav Weber, Lackmästarna i Håkantorp AB, Falköping
  2. Gundars Kalkis, Bavaria, Västerhaninge
  3. Linnea Rydörn, Bavaria, Västerhaninge

De som tävlar har gått ut fordons- och transportprogrammet och jobbar på ett motorbranschföretag.

– Vi är väldigt glada över att just de här unga personerna har bestämt sig för att tävla om branschens mest ärofyllda priser, säger Johanna Linder som är Projekt- och tävlingsledare vid årets Yrkes-SM för Transportföretagen, IF Metall och Målarna.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år för att väcka intresse för och höja kvaliteten på gymnasieskolans yrkesutbildningar. Motorbranschen kommer att finnas representerade med fem yrken: personbilsteknik, bilskadeteknik, lastbilsteknik, maskinteknik och fordonslackering. Totalt kommer ett 60-tal olika yrken att delta vid Yrkes-SM 2022.

– Dessa tävlande är viktiga ambassadörer för hela motorbranschen. Genom att visa sitt engagemang och genom att berätta hur det är att arbeta inom motorbranschen inspirerar de ungdomar att söka sig till branschens utbildningar, avslutar Johanna Linder.

Vart kan deltagandet leda?

Vinner du Yrkes-SM inom din yrkesgren kan du få chansen att bli den tävlande som representerar yrket i Yrkeslandslaget, som deltar i EuroSkills (Yrkes-EM) och WorldSkills Competition (Yrkes-VM).

Om Yrkes-SM

Syftet med Yrkes-SM är att höja kvaliteten på och väcka intresse för gymnasieskolans yrkesutbildningar.

Det är ett hundratal av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar, som inom ett 60-tal yrken tävlar i detta stora och innehållsrika tävlings- och uppvisningsarrangemang.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år av WorldSkills Sweden, och ansvariga över motorbranschens yrkesgrenar är följande parter: Transportföretagen, IF Metall och Målarna. Transportföretagen hanterar anmälan och uttagningen genom projekt- och tävlingsledare Thomas Ericsson och assistent Rose-Marie Olsson.

Kontaktpersoner yrkestävlingar

Thomas Ericsson
ansvarig yrkestävlingar
Transportföretagen​
thomas.ericsson@transportforetagen.se

Rose-Marie Olsson
assistent yrkestävlingar
Transportföretagen
rose-marie.olsson@transportforetagen.se