Anna Widholm från Köping ska till Yrkes-VM

Det börjar att dra ihop sig inför Yrkes-VM i Kazan i Ryssland i augusti. Följ Anna Widholms resa inför VM där hon kommer att tävla inom grenen fordonslackering.

Anna kommer från Köping och arbetar till vardags på Möller Bil i Västerås men vid sidan av jobbet ägnar hon sig just nu till hundra procent med förberedelserna inför Yrkes-VM. Under maj och juni kommer Anna att delta i tävlingar både nationellt och internationellt i träningssyfte.

– Det ska bli väldigt spännande att få tävla i Yrkes-VM i augusti. Hela upptakten med träning och tävling är både rolig, lärorik och utvecklande. Och jag är framförallt även glad över att kunna visa upp och berätta om mitt yrke som fordonslackerare och därmed hur det är att arbeta på verkstad, säger Anna Widholm.

– För några år sedan då jag skulle välja gymnasieutbildning stod det mellan att bli veterinär eller att gå estetiska programmet för att bli florist. Men i sista stund valde jag i stället fordons- och transportprogrammet då jag fick veta att man jobbar väldigt estetiskt som fordonslackerare, säger Anna Widholm.

Motorbranschens rekryteringsbehov

Caj Luoma, ordförande i Lackerarnas Yrkesnämnd, framhåller att motorbranschen har ett mycket omfattande rekryteringsbehov – nationellt behöver 144 fordonslackerare anställas 2018-2020 varav 14 personer i Västmanlands län. Läs mer om rekryteringsbehovet i rapporten Tempen på motorbranschen.

– Eftersom motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov är det viktigt att fler ungdomar får intresse för branschen och att de väljer transport- och fordonsteknisk utbildning, för att där välja yrkesgrenen fordonslackering. Genom Yrkes-VM ges möjlighet att låta ungdomar själva berätta om hur de valde utbildning, yrke och om sin nystartade karriär samt om de fördelar och möjligheter som finns för den som väljer att arbeta inom till exempel motorbranschen. VM syftar även till att visa upp olika yrken och skapa förståelse även hos bransch och beslutsfattare, säger Caj Luoma, ordförande i Lackerarnas Yrkesnämnd.

Om Yrkes-VM

Yrkes-VM arrangeras vartannat år av den internationella organisationen WorldSkills. Tävlingen brukar samla över 1 200 unga yrkesverksamma från cirka 70 länder för att tävla i över 50 olika yrkesgrenar och Anna Widholm kommer vara en av dem som har siktet på att ta hem svensk medalj inom fordonslackering. Läs mer.

Bakom Anna Widholms deltagande står Lackerarnas Yrkesnämnd, LYN (Transportföretagen + Målarna) i samarbete med yrkestävlingar som Yrkes-VM.